The Canadian Press - ONLINE EDITION

BRITISH OPEN '14: A quiz on British Open history

  • Print

HOYLAKE, England - How well do you know British Open history? Try this quiz:

1. Of the nine links courses on the current rotation, which is the course that Jack Nicklaus only played once?

a.) Turnberry

b.) Carnoustie

c.) Royal Liverpool

___

2. Who is the youngest British Open champion?

a.) Young Tom Morris

b.) Willie Park Jr.

c.) Ted Ray

___

3. On what course were the first 12 championships played?

a.) Prestwick

b.) St. Andrews

c.) Musselburgh

___

4. The 16th hole of the first round is the only time Tiger Woods hit driver when he won at Royal Liverpool in 2006. Where did it go?

a.) The 16th fairway

b.) The 17th fairway

c.) The ball was never found

___

5. Who is the oldest British Open champion?

a.) Old Tom Morris

b.) Willie Park Sr.

c.) Roberto De Vicenzo

___

6. Eight players have shot 63 in the British Open. Only one of them went on to win. Name him.

a.) Tom Watson

b.) Nick Faldo

c.) Greg Norman

___

7. Who was the last player to win the British Open in his first appearance?

a.) Ben Curtis

b.) Tom Watson

c.) John Daly

___

8. Who was the last amateur to win the British Open?

a.) Harold Hilton

b.) Bobby Jones

c.) Dai Rees

___

9. Which links course in England was the first to host the British Open?

a.) Royal Liverpool

b.) Royal Lytham & St. Annes

c.) Royal St. George's

___

10. Who is the only player to win the British Open on five links courses?

a.) Harry Vardon

b.) Peter Thomson

c.) Tom Watson

___

11. Sergio Garcia played in the last group with Tiger Woods at Royal Liverpool in 2006 dressed all in yellow. To what was he compared?

a.) Tweety Bird

b.) Second banana

c.) Both

___

12. Name the first American-born player to win the British Open?

a.) Bobby Jones

b.) Walter Hagen

c.) George Duncan

___

13. Which of the five players with the career Grand Slam never won the claret jug in Scotland?

a.) Gary Player

b.) Gene Sarazen

c.) Ben Hogan

___

14. Who was the last English-born player to win the claret jug in England?

a.) Nick Faldo

b.) Alfred Padgham

c.) Tony Jacklin

___

15. What trophy was awarded at the first British Open?

a.) claret jug

b.) championship belt

c.) silver sword

___

16. Name the only player to win the British Open twice in a playoff.

a.) Jack Nicklaus

b.) Bobby Jones

c.) Harry Vardon

___

17. Who holds the record for lowest 72-hole score in the British Open?

a.) Tiger Woods

b.) Greg Norman

c.) Seve Ballesteros

___

18. Who holds the record for largest margin of victory in the British Open?

a.) Tiger Woods

b.) Old Tom Morris

c.) Louis Oosthuizen

___

19. What feat by Seve Ballesteros in the British Open will be the most difficult to repeat?

a.) He didn't hit a single fairway in the final round and still broke par.

b.) He saved par out of a bunker left-handed and right-handed in the same round.

c.) He won the claret jug on a Saturday, Sunday and Monday.

___

ANSWERS:

1. c

2. a

3. a

4. b

5. a

6. c

7. a

8. b

9. c

10. c

11. c

12. b

13. b

14. c

15. b

16. c

17. b

18. b

19. c

Fact Check

Fact Check

Have you found an error, or know of something we’ve missed in one of our stories?
Please use the form below and let us know.

* Required
  • Please post the headline of the story or the title of the video with the error.

  • Please post exactly what was wrong with the story.

  • Please indicate your source for the correct information.

  • Yes

    No

  • This will only be used to contact you if we have a question about your submission, it will not be used to identify you or be published.

  • Cancel

Having problems with the form?

Contact Us Directly
  • Print

You can comment on most stories on winnipegfreepress.com. You can also agree or disagree with other comments. All you need to do is be a Winnipeg Free Press print or e-edition subscriber to join the conversation and give your feedback.

You can comment on most stories on winnipegfreepress.com. You can also agree or disagree with other comments. All you need to do is be a Winnipeg Free Press print or e-edition subscriber to join the conversation and give your feedback.

Have Your Say

New to commenting? Check out our Frequently Asked Questions.

Have Your Say

Comments are open to Winnipeg Free Press print or e-edition subscribers only. why?

Have Your Say

Comments are open to Winnipeg Free Press Subscribers only. why?

The Winnipeg Free Press does not necessarily endorse any of the views posted. By submitting your comment, you agree to our Terms and Conditions. These terms were revised effective April 16, 2010.

letters

Make text: Larger | Smaller

LATEST VIDEO

Key of Bart - Take It Easy

View more like this

Photo Store Gallery

  • Geese fight as a male defends his nesting site at the duck pond at St Vital Park Thursday morning- See Bryksa’s Goose a Day Photo- Day 08- May 10, 2012   (JOE BRYKSA / WINNIPEG FREE PRESS)
  • A group of Horese pose for the camera in the early evening light at Southcreek Stables in Stl Norbert Wednessday. Sept  14, 2011 (RUTH BONNEVILLE) / WINNIPEG FREE PRESS)

View More Gallery Photos

Poll

How surpised are you by the Bombers’ 4-1 start to the season?

View Results

Ads by Google